Hälsa. Mer än hälften struntar i om maten de äter är hälsosam, enligt en ny studie. Något som innebär att viktig information på våra matförpackningar går många förbi.
Två tallrikar mat, en med kyckling och en med rostbiff. Båda till synes likvärdiga ur ett hälsoperspektiv. Studiedeltagarna fick själva välja om de ville veta hur många kalorier de båda rätterna innehöll innan de högg in. Hela 60 procent valde aktivt bort den informationen och riskerade därmed att mumsa i sig den kanske inte helt nyttiga kycklingrätten på 900 kalorier. De åt dessutom mer än gruppen som ville veta vad de stoppade i sig.
Svårt att nå fram
– Det kan vara svårt att nå fram med hälsoinformation, eftersom det är så många som väljer att bortse från den. Ur ett folkhälsoperspektiv är det problematiskt att vi inte kan påverka dem som kanske behöver den här informationen mest av alla, säger Jonas Nordström, rapportförfattare och docent vid Lunds universitet.
De 150 deltagarna i studien var mellan 20 och 61 år gamla, och från alla samhällskategorier. Gruppen är för liten för att dra tydliga slutsatser om deras val utifrån utbildning eller inkomst. Men forskarna kunde däremot se att kvinnor i högre utsträckning ville informera sig.
– Samtidigt så vet vi att många av de här folksjukdomarna som övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar är vanligare bland män, säger Jonas Nordström.
Handeln får viktig roll
Att så många av deltagarna väljer bort informationen är ett problem i tider då allt fler riskerar att drabbas av allvarliga sjukdomar till följd av dålig kosthållning. Men vad gör man om folk helt enkelt struntar i vad de äter?
– Handeln får en ganska viktig roll i folkhälsoarbetet. Ett sätt kan ju vara att placera de sunda alternativen på de bästa försäljningslägena i butiken, säger Jonas Nordström.
Här kan du läsa rapporten om Nyckehålsmärkning över 25 år
Vi som jobbar och tänker hälsa har en viktig roll- Ett Mission!
Vi behöver utbilda barn på tidig nivå i skolan- det ska finnas obligatoriska ämnen i skolan som gör att barn tidigt kan förstå vad hälsa är.
Vi behöver få in teman på arbetsplatserna som är obligatoriska för att att man ska förstå sin hälsa bättre- träning på arbetstid en viktig hälsoförmån.
Vi behöver föra in ”tänket” i våra egna familjer, vilket ibland kan vara svårt. Men den som lagar maten har också möjlighet att påverka familjens hälsa.
Vi behöver bli mer intresserade av de redskap som finns i form av hjälpmedel som ger stöd för vår matplanering, för det är inte alltid lätt. Vi får inte bli extrema men väl medvetna om hälsofrågor.
Vi måste hjälpa folk att få bort ”luddet” ur öronen helt enkelt.
Hur gör du när någon har ”ludd i öronen” och inte vill lyssna?
Sommarhälsningar
Susanne
PS/ Läs gärna vad metabolt syndrom är, och varför det är bra att veta vad du själv kan göra om du har det.
Kan man bli sjuk av metabolt syndrom?
Susanne Barkvik
susanne.barkvik@digitalhalsan.se