Metabolt syndrom är ett tillstånd som påverkar din hälsa på olika sätt
Kanske är det ett ord du inte hört talas om, men lägg det på minnet för det kommer du att höra mycket mer om i framtiden. Det är ett tillståndet som orsakas av vår moderna hårt förädlade kost som stressar kroppen och överanstränger de blodsockerreglerande organen. Och Ja, man kan bli sjuk av Metabola syndromet. Även stress och brist på motion påverkar blodsockret och bidrar till syndromet. Om blodsockret stiger och faller obalanserat blir man trött, irriterad och mer mottaglig för stress.
Sömnen och koncentrationsförmågan
Sömnen och koncentrationsförmågan försämras och immunförsvaret fungerar sämre. Aptitregleringen sätts ur spel så att man äter för mycket och går upp i vikt. Blodsockerobalans yttrar sig olika för olika människor, med mildare eller svårare symtom, men den bakomliggande orsaken är gemensam, nämligen rubbningar i ämnesomsättningen orsakade av – oss själva.
Främsta riskfaktorer
De främsta riskfaktorerna för metabolt syndrom är alltså hårt förädlad mat, övervikt, stillasittande och stress. Vid rökning, sömnbrist, näringsbrist och hög alkoholkonsumtion ökar risken ytterligare. Vid denna hormonobalans kan man uppleva att även om man lagt om sin kost och har en god livsstil så går man ändå inte ner, utan snarare så går man väldigt lätt upp av det minsta lilla man unnar sig.
Metabolt syndrom innefattas om man har tre av fem riskfaktorer samtidigt:
1. Bukfetma: Midjeomfång >102 cm (män), >88 cm (kvinnor)
2. Högt blodsocker; Fasteblodsocker > 6,1
3. Högt blodtryck; Minst 130/85, eller blodtrycksmedicin
4. Blodfettsrubbningar 1; Triglycerider > 1,7
5. Blodfettsrubbningar 2; HDL-kolesterol> 1,0 (män), > 1,3 (kvinnor)
Metabolt syndrom har blivit väldigt vanligt. I USA är mer än var tredje vuxen redan drabbad, mer än varannan äldre, I Sverige tar majoriteten äldre redan medicin för blodtrycket och var tredje medicin för kolesterolet. Ju fler riskfaktorer man har desto större chans att öka risken för hjärtsjukdom. Socker och vitt mjöl verkar öka risker för alla de västerländska sjukdomarna. De sjukdomar som tidigare var ovanliga ökar idag.
Här är några exempel på vanliga västerländska sjukdomar:
Fetma, Diabetes, Hjärt o Kärlssjukdomar, Cancer, Demens, Fettlever, Högt blodtryck, Prostataförstoring, Sömnapnésyndrom, Gallsten, PCOS, Gikt, Artros, Akne, Karies
Om man har fler av dessa riskfaktorer, vad finns det då att göra?
En lågkolhydratkost minskar din bukfetma, den sänker också ditt blodsocker, det sänker ditt blodtryck och ger dig bättre blodfetter. Det förbättrar hela det metabola syndromet. Miljön du lever i formar förstås också din hälsa och det du inte kan påverka är dina gener. men det är alltså inte kört bara för att du har västerländska sjukdomar i släkten.Du har visserligen en ökad känslighet, men för den skull ska du inte ge upp.
Tvärtom har du all anledning att tänka mer på din livsstil!
Så undvik det du är känslig för. Då kan du bli minst lika frisk och smal som en med de tursamma generna. En livslång hälsa kan ingen garanteras men du kan ändå påverka och öka dina chanser i stor utsträckning.
” Livet är icke – det bygges……
Det är du som är byggmästaren”
* Referenslitteratur; Matrevolutionen- ät dig frisk med riktig mat, Andreas Eenfeldt