Att leva ett liv helt utan gluten kan vara bra för vissa personer, men är inte nödvändigt eller hälsosamt för alla. Här är en nyanserad bild:


✅ När ett glutenfritt liv är bra (eller nödvändigt)

1. Celiaki

  • Autoimmun sjukdom där gluten skadar tunntarmen.

  • Livslång strikt glutenfri kost är den enda behandlingen.

  • Symtom som kan lindras: trötthet, magproblem, näringsbrist, inflammation, hudbesvär.

2. Icke-celiakisk glutenkänslighet

  • Personer får symtom som trötthet, hjärndimma, gaser, ledvärk.

  • Glutenfri kost kan minska dessa symtom även utan att tarmen är skadad.

  • Diagnos sker genom att först utesluta celiaki.

3. Veteallergi

  • Immunreaktion mot proteiner i vete, inklusive gluten.

  • Undvikande av vete (inkl. gluten) är nödvändigt.

4. IBS (Irritabel tarm)

  • Vissa upplever förbättring av symtom genom att minska gluten (eller FODMAPs, där vete ingår).


⚠️ När glutenfritt inte är bättre – eller kan vara negativt

1. För friska personer utan känslighet

  • Det finns ingen vetenskaplig grund för att friska människor skulle må bättre av att undvika gluten.

  • Många glutenfria produkter är mindre näringsrika och innehåller mer socker, fett eller tillsatser.

2. Risk för näringsbrist därför baka glutenfria kanelbullar och tårtor

  • Glutenfria produkter saknar ofta:

    • Fibrer

    • B-vitaminer

    • Järn

  • Det kräver mer planering för att få i sig fullvärdig kost.


🌾 Vad innebär ett glutenfritt liv?

  • Undvika vete, råg, korn och ofta havre (om den inte är ren).

  • Läsa innehållsförteckningar noga.

  • Göra medvetna val kring bröd, pasta, såser, färdigrätter, mm.

  • Eventuellt mer matlagning från grunden.


✅ Sammanfattning varför du ska baka glutenfria bullar bakverk och kakor

Att leva helt utan gluten är bra för:

  • Personer med celiaki

  • De med glutenkänslighet

  • Personer med veteallergi

  • Vissa med IBS

Men för friska personer utan någon känslighet finns inga bevis för att glutenfritt skulle vara hälsosammare – och det kan till och med bli näringsmässigt sämre om det inte görs medvetet.

Vill du ha ett kostförslag eller lista på glutenfria råvaror att fokusera på?